Ο Δρ. Φιλοσοφίας Απόστολος Αποστόλου στο studio Μαυρομιχάλη

Σειρά συζητήσεων για «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου
Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται και την φετινή περίοδο, με καλεσμένο για την ενδέκατη συζήτηση της νέας χρονιάς, τον Δρ. φιλοσοφίας, επισκέπτη καθηγητή Ιστορίας των Ιδεών και της φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια Πάντοβας, Ρώμης, Μιλάνου, Απόστολο Αποστόλου
Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο  Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.

Η παράσταση εκτός από την Αθήνα, έχει παρουσιαστεί σε 27 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ πρόσφατα εκπροσώπησε τη χώρα μας στην διοργάνωση : «Πάφος – Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017»

Από την αρχή των παραστάσεων (26 Νοεμβρίου 2015), «Το Κιβώτιο» πλαισιώθηκε από μία σειρά συζητήσεων με το κοινό, μετά το τέλος της κάθε παράστασης. Στις συζητήσεις αυτές προσκλήθηκαν σημαντικά πρόσωπα  από διαφορετικούς χώρους της δημόσιας ζωής, που προσέγγισαν με τον δικό τους τρόπο το έργο του Αλεξάνδρου και τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό, αναδεικνύοντας τις προεκτάσεις του μέχρι σήμερα. Το κοινό αγκάλιασε με πρωτοφανές ενδιαφέρον τόσο την παράσταση όσο και τις συζητήσεις και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει απορίες, να συμμετέχει σε γόνιμο διάλογο.

Ο Απόστολος Αποστόλου σπούδασε Φιλοσοφία στο  Università degli Studi di Lecce και είναι Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στο Università di Padova Dipartimento di Scienze dell’ Antichità ,στο Università  del Tempo Libero  Uni Tre Arese – Milano, στο Università delle Tre Eta. Sede di Colleferro – Roma.

Από το 2007 – 2010  δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ελεύθερου Χρόνου του Δήμου Ν. Ψυχικού και  στο χώρο τέχνης Art-Act.

Από το 2006 έως και σήμερα διευθύνει την «Φιλοσοφική Συμβουλευτική»  και διδάσκει σε συνεργασία με την Associazione Nazionale Pratiche Filosofiche Italia Firenze. (Εθνική Εταιρεία Πρακτικής Φιλοσοφίας Ιταλίας- Φλωρεντία.  )

Το 2008 ίδρυσε μαζί με τον Καθηγητή Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής Mario Guarna, την Cristina Finazzi και συνεργάτες κορυφαίους καθηγητές Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής το Instituto Europeo della Pratica Filosofica e Antropologia Filosofica στην Φλωρεντία. Παράλληλα στο Lecce, δοκίμασε να πειραματιστεί με νέους φιλοσόφους επάνω στην ενότητα της αφηγηματολογίας και έτσι οργανώθηκε το Centro di Consulenza Filosofica e Narrazione.

Ιδρυτικό Μέλος της  Φιλοσοφικής  Αδριατικής Ακαδημίας. “ACCADEMIA ADRIATICA DI FILOSOFIA NUOVA ITALIA“. Μέλος της Ιταλικής Φιλοσοφικής Εταιρείας SFI.

Έχει αρθρογραφήσει σχεδόν σε όλα τα περιοδικά στην Ελλάδα για θέματα λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, πολιτικής, τέχνης, καθώς και στον ημερήσιο τύπο.

Άφθονη αρθρογραφία υπάρχει και σε περιοδικά του εξωτερικού.

Έχει επιμεληθεί και  ιδρύσει περιοδικά και έχει γράψει τέσσερα βιβλία.

Τη συζήτηση θα  συντονίσει η Γεωργία Πίσπα, Υποψήφια Διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.

Η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι δωρεάν.

Το έργο
Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το «Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Προπώληση : https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromixali/to-kivotio/


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου

Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης

Μουσική : Γιώργος Νινιός

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Φώτης Μακρής

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικό : 10 ευρώ

Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών, Άνεργοι : 8 ευρώ

Ατέλειες : 5 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75 λεπτά ( χωρίς διάλειμμα )
ΗΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ: Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, 21:00