Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας στο studio Μαυρομιχάλη

Σειρά συζητήσεων για «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.

Η παράσταση εκτός από την Αθήνα, έχει παρουσιαστεί σε 28 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ πρόσφατα εκπροσώπησε τη χώρα μας στην διοργάνωση : «Πάφος – Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017»

Από την αρχή των παραστάσεων (26 Νοεμβρίου 2015), «Το Κιβώτιο» πλαισιώθηκε από μία σειρά συζητήσεων με το κοινό, μετά το τέλος της κάθε παράστασης. Στις συζητήσεις αυτές προσκλήθηκαν σημαντικά πρόσωπα από διαφορετικούς χώρους της δημόσιας ζωής, που προσέγγισαν με τον δικό τους τρόπο το έργο του Αλεξάνδρου και τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό, αναδεικνύοντας τις προεκτάσεις του μέχρι σήμερα. Το κοινό αγκάλιασε με πρωτοφανές ενδιαφέρον τόσο την παράσταση όσο και τις συζητήσεις και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει απορίες, να συμμετέχει σε γόνιμο διάλογο.

Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται και την φετινή περίοδο, με καλεσμένο για την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Παντελή Μπουκάλα.

Ο Παντελής Μπουκάλας γεννήθηκε το 1957 στο Λεσίνι του Μεσολογγίου. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών. Την περίοδο 1987-1990 είχε την ευθύνη της σελίδας βιβλιοκριτικής στην εφημερίδα Η Πρώτη. Από τον Δεκέμβριο του 1990 και για τα επόμενα είκοσι χρόνια είχε την ευθύνη της ανά Τρίτη σελίδας του βιβλίου στην εφημερίδα Καθημερινή, όπου επίσης δημοσιεύει κάθε μέρα μέχρι τώρα επιφυλλίδες πολιτιστικού, κοινωνικού και πολιτικού σχολιασμού.
Έχει δημοσιεύσει στις εκδόσεις «Άγρα» τα εξής βιβλία ποίησης: Αλγόρυθμος (1980), Η εκδρομή της ευδοκίας (1982), Ο μέσα πάνθηρας (1985), Σήματα λυγρά (1992), Ο μάντης (1994), Οπόταν πλάτανος (1999) και Ρήματα (2009, Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2010). Επίσης έχει εκδώσει έναν τόμο δοκιμίων και βιβλιοκριτικών με τον τίτλο Ενδεχομένως – Στάσεις στην ελληνική και ξένη τέχνη του λόγου (1996) και δύο τόμους υπό τον τίτλο Υποθέσεις, με τις επιφυλλίδες του στην Καθημερινή της Κυριακής (2001 και 2007).

Μεταφράσεις
Βίωνος Επιτάφιος Αδώνιδος (1985)
Επιτάφιος λόγος – Αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα (1999)
Αισχύλος, Αγαμέμνων (ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, 2005)
Αριστοφάνης, Αχαρνείς (Εθνικό Θέατρο, 2005), Θεσμοφοριάζουσες (Φεστιβάλ Αθηνών, 2018)
Ευριπίδης, Τρωάδες (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2009)
Συμποτικά επιγράμματα – Από το Ενδέκατο Βιβλίο της Παλατινής
Ανθολογίας (2009)
Ευρυπίδης, Κύκλωψ (Φεστιβάλ Αθηνών, 2017)

Το 2016 εξέδωσε το βιβλίο ΄Οταν το ρήμα γίνεται όνομα: Η “αγαπώ” και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών, που αποτελεί τον πρώτο τόμο της σειράς δοκιμίων του για το δημοτικό τραγούδι, με τον τίτλο Πιάνω γραφή να γράψω… Το 2017 εκδόθηκε ο δεύτερος τόμος της σειράς, με τίτλο Το αίμα της αγάπης: Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση. Με την ολοκλήρωσή της, η σειρά θα υπερβεί τους δέκα τόμους.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά (αφιέρωμα του περιοδικού Poesia του Μιλάνου τον Νοέμβριο του 2014), στα πολωνικά (η μετάφραση των Ρημάτων εκδόθηκε στο Γκντασκ το 2014), τα αγγλικά, τα αλβανικά, τα αραβικά, τα ισπανικά, τα καταλανικά (στον τόμο La busqueda del Sur, Βαρκελώνη, 2016) και τα γαλλικά (στον τόμο Poétes grecs du 21e siècle, Παρίσι, 2017)
Το 2014, στο πλαίσιο της σειράς «Ελληνες ποιητές» της Καθημερινής, είχε την ευθύνη (εισαγωγή και ανθολόγηση) για τους τόμους με το έργο του Κ. Π. Καβάφη, του Γιώργου Σεφέρη (δύο τόμοι), του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Νίκου Εγγoνόπουλου.

Στη συζήτηση θα λάβει μέρος και ο Κώστας Κρεμμύδας, ποιητής και εκδότης του περιοδικού «Μανδραγόρας»

Το έργο
Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το «Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromixali/to-kivotio/


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Φώτης Μακρής

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικό : 10 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών, Άνεργοι : 8 ευρώ
Ατέλειες : 5 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75 λεπτά ( χωρίς διάλειμμα )
ΗΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ: Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, 21:00