“Ιωάνννης Γαβριήλ Μπόργκμαν” του Ερρίκου Ίψεν

Ο θίασος ΣΥΝ-ΘΗΚΗ ξεκινά, στις 12 Δεκέμβριου 2018, για δεύτερη χρονιά τις παραστάσεις του έργου Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν του Ερρίκου Ίψεν, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Το έργο έκανε πρεμιέρα την περασμένη χειμερινή περίοδο στη Θεσσαλονίκη, συνεχίστηκε στο Studio Μαυρομιχάλη και έκλεισε τον κύκλο των περσινών παραστάσεων στην Κύπρο. Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν στις 17 Ιανουαρίου 2019.

Ο Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, που ο Ίψεν έγραψε το 1896, είναι ένα σπαρακτικό εξομολογητικό χειμωνιάτικο παραμύθι. Ο ήρωάς του, ένας τύπος υπερανθρώπου, συνέλαβε στα νιάτα του μια μεγαλόπνοη ιδέα: να υποτάξει στην εξουσία του τις κρυμμένες δυνάμεις της γης, μεταλλεία, νερά, θάλασσες, για να εξασφαλίσει την ευημερία στους συνανθρώπους του.

Ένα έργο συμβολικό και παράλληλα τόσο πραγματικό και σημερινό, που υψώνει έναν καθρέφτη στη σύγχρονη κοινωνία μας. Συμβολίζει τα δεινά που προέρχονται από την τρέλα της εξουσίας, το πάθος του κέρδους, την απαξίωση των νόμων, την προδοσία των αισθημάτων, την αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Ο Μπόρκμαν είναι ένας τραγικός ήρωας, γιατί μάχεται με δυνάμεις ανώτερές του. Γνωρίζει ότι θα ηττηθεί, αλλά δεν παραδίδεται. Τραβώντας τον μοναχικό του δρόμο και προσπαθώντας να πραγματώσει το όραμά του, ξεπερνάει το μέτρο, φθάνει στην Ύβρη, προκαλεί τη Νέμεση καταλήγει στη Δίκη και τελικά συντρίβεται.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση από τα Νορβηγικά: Ερατώ Τριανταφυλλίδη

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης

Σκηνικά – Κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος

Μουσική – Σύνθεση: Αγγελική Δέλλα

Βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα Ροντήρη

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Γιώργος Κροντήρης, Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Χρήστος Συριώτης, Φίλια Δενδρινού, Πέτρος Πέτρου, Έλια Βεργανελάκη.

Στο πιάνο: Έλια Βεργανελάκη.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικό: 14€

Φοιτητικό, άνω των 65: 10€

Ανέργων: 5€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105 λεπτά ( χωρίς διάλειμμα )
ΗΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ: Για δεύτερη χρονιά. Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, 20:30. Μέχρι 17 Ιανουαρίου 2019.