« Η Βιολέτ στη γη» της Carole Fréchett

Επαναστατική ματιά, ύμνος στην αγάπη ή και τα δύο;

Τέσσερις ανθρώπινες φιγούρες μονολογούν σχεδόν ακατανόητα, μέχρι που η αινιγματική Βιολέτ , κάνει δειλά την εμφάνιση της και σαν παλιό κασετόφωνο, επαναλαμβάνει φράσεις των ηρώων που έχουν ήδη ειπωθεί. Οι τέσσερις τους, θα προσπαθήσουν να την προσεγγίσουν, να την «δαμάσουν» και τελικά θα βρουν στο πρόσωπο της Βιολέτ τον άνθρωπο στον οποίο θα καταθέσουν τα μύχια της ψυχής τους και θα εκμυστηρευτούν τους φόβους, τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους.  Η Βιολέτ με λίγες λέξεις απελευθερωτικής δύναμης, θα υφάνει τις σχέσεις μιας κοινότητας που έχει απωλέσει κάθε έννοια επικοινωνίας.  Όλοι τους προσπαθούν να απελευθερωθούν από τον αποδομημένο ενδοσκοπικό μονόλογο τους και να «ξαναβρούν τις λέξεις» όπως ξαναβρίσκει κάποιος το νόημα στη ζωή δίπλα σε μια Βιολέτ που θα μετατραπεί σε κινητήριο μοχλό της εξέλιξης του έργου.

Το 1999 τρείς θεατρικοί οργανισμοί από περιοχές του Καναδικού Κεμπέκ και της Βόρειας Γαλλίας με ανθρακωρυχεία, πρότειναν στην Καρόλ Φρεσέτ να γράψει ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από τον κόσμο των ανθρακωρύχων. Λίγους μήνες αργότερα η συγγραφέας έζησε για σύντομα χρονικά διαστήματα στις περιοχές Loosen-Gohelle, Rough-Noranda Και Sudbury για να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που είχαν ζήσει ή ζουν από τα ανθρακωρυχεία. Είδε και άκουσε περίπου τριάντα άτομα που της μίλησαν για τη ζωή τους. Η Φρεσέτ κράτησε τη ζωντάνια, το κουράγιο, το σωτηριώδες χιούμορ και την ανθρωπιά των ανθρακωρύχων για να πλάσει τη μαγεία των σελίδων του έργου της στο οποίο θα σκιαγραφήσει με τον προσωπικό της τρόπο, την πραγματικότητα μιας κοινότητας που στερείται τα πάντα όταν τα ανθρακωρυχεία κλείνουν βυθίζοντας τους εργαζόμενους στη μιζέρια της ανεργίας, την περιθωριοποίηση και την υπαρξιακή μοναξιά. 

CarolFrechette

Γεννημένη το 1949 στο Μόντρεαλ του Καναδά, η Kαρόλ Φρεσέτ σπούδασε θέατρο «Στην Εθνική Σχολή Θεάτρου» του Καναδά και αμέσως μετά ενσωματώθηκε στο δυναμικό του φεμινιστικού- μαρξιστικού θεατρικού οργανισμού «Theatredescuisines” (1974), όπου κατέθεσε τη συμβολή της σε θέματα θεατρικής γραφής όσο και σκηνοθεσίας.

Έχει γράψει σημαντικό αριθμό θεατρικών έργων όπως το “Baby blues”(1989),”La peau d’ Elisa”(1998), ”Violette sur la terre”(2002). Τη χρονιά αυτή (2002) η Καναδή δημιουργός θα τιμηθεί με δυο σημαντικές διακρίσεις: το βραβείο “Elinore et Lou Siminovitch” για τη συμβολή της στο καναδικό θέατρο και το “Βραβείο Γαλλοφωνίας” του φεστιβάλ της γαλλικής πόλης Αβινιόν από την SACD(Societe des auteurs et compositeurs dramatiques,- Εταιρία δραματικών συγγραφέων και συνθετών). Οι υψηλές αυτές διακρίσεις θα συμβάλλουν στο να γίνει γνωστότερο το έργο της στην Ευρώπη (και όχι μόνο) με αποτέλεσμα να κερδίσει διεθνή αναγνώριση.  Το 2018 έγινε μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων του Κεμπέκ.

Σημείωμα Μεταφραστή:

Επαναστατική ματιά, ύμνος στην αγάπη ή και τα δύο; Όποια ερμηνεία και να δώσεις στο τέλος της ανάγνωσης της «Η Βιολέτ στη γη» νιώθεις την πληρότητα ενός έργου βαθιά ανθρώπινου, συγκινητικού αλλά και κωμικού μαζί, ενός θεατρικού μικρόκοσμου που κινείται ανάμεσα σε σκοτάδι και φως. Μέσα από μία απλή ιστορία η Καρόλ Φρεσέτ μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων να ζούμε μαζί ξεφεύγοντας από την μοναξιά.

ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ:

Οι ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ δημιουργήθηκαν το 2018. Την νεοσύστατη ομάδα αποτελούν πέντε (5) βασικά μέλη, όλοι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γ.Αρμένη. Η «Βιολέτ στη γη» αποτελεί το πρώτο τους θεατρικό ανέβασμα. Στο έργο συμμετέχουν 5 ηθοποιοί επί σκηνής και 1 Σκηνοθέτης.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Φαναριώτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Σπύρος Μποφίλιος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου

Trailer: Γιάννης Ψαλτάκης

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου

Art Work -Σχεδιασμός Αφίσας: LoverDo

Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Κωνσταντίνος Πλιάτσιος, Τάσος Πετρίτσης, Κατερίνα Καλέντζη, Έλενα Τσέλιου, Σοφία Μελισσηνού

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικό : 10 ευρώ

Φοιτητικό : 7 ευρώ

Ατέλειες, άνεργοι: 5 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100 λεπτά ( χωρίς διάλειμμα )
ΗΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ: Από 6 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2019. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 21:00