Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Γουλιάμος στο Studio Μαυρομιχάλη

Σειρά συζητήσεων για το «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου
Στη συζήτηση θα λάβει μέρος και ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Θέμα Radio 104,6, Νίκος Θρασυβούλου
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 21:00

Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο  Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.

Η παράσταση εκτός από την Αθήνα, έχει παρουσιαστεί σε 28 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ εκπροσώπησε τη χώρα μας στην διοργάνωση : «Πάφος – Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017»

Από την αρχή των παραστάσεων (26 Νοεμβρίου 2015), «Το Κιβώτιο» πλαισιώθηκε από μία σειρά συζητήσεων με το κοινό, μετά το τέλος της κάθε παράστασης. Στις συζητήσεις αυτές προσκλήθηκαν σημαντικά πρόσωπα  από διαφορετικούς χώρους της δημόσιας ζωής, που προσέγγισαν με τον δικό τους τρόπο το έργο του Αλεξάνδρου και τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό, αναδεικνύοντας τις προεκτάσεις του μέχρι σήμερα. Το κοινό αγκάλιασε με πρωτοφανές ενδιαφέρον τόσο την παράσταση όσο και τις συζητήσεις και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει απορίες, να συμμετέχει σε γόνιμο διάλογο.

Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται και την φετινή περίοδο, με καλεσμένο για την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, τον Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμο.

Στη συζήτηση θα λάβει μέρος και ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Θέμα Radio104,6, Νίκος Θρασυβούλου.

Ο Κώστας Γουλιάμος γεννήθηκε στην Καλαμάτα.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, επικοινωνία και πολιτισμό (Ελλάδα-Καναδά).

Έζησε για πολλά χρόνια στον Καναδά, ενώ από το το 2000 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο.

Είναι εκλεγμένος Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης.

Κατά την τελευταία πενταετία έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Καθηγητής σε τρία σημαντικά πανεπιστήμια της Κίνας.

Ερεύνησε και δίδαξε για δεκαετίες σε πανεπιστήμια τα γνωστικά πεδία της πολιτικής επικοινωνίας και του πολιτισμού.

Με επίκεντρο τη διαπολιτισμική του προσέγγιση, το επιστημονικό περιοδικό «University of Toronto Quarterly» του πανεπιστημίου Toronto (Canada) τον έχει εντάξει στους επιγόνους της «Σχολής της Φρανκφούρτης».

Διετέλεσε για πολλά χρόνια Εκπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης & Έρευνας), καθώς και Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών, με έδρα το Στρασβούργο.

Έχει επίσης επιλεγεί μέλος της Ομάδας Ειδικών (RIS3) EXPERT GROUP για την έρευνα και την καινοτομία που συγκρότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων (European University Association), της οποίας μέλη είναι 800+ ακαδημαϊκά ιδρύματα από 48 χώρες.

Διεθνείς εκδοτικοί οργανισμοί σε Ευρώπη και Β. Αμερική δημοσίευσαν ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων, κεφαλαίων, δοκιμίων και άρθρων του.

Μέρος του έργου του έχει μεταφραστεί σε μια πλειάδα γλωσσών, ενώ πολλά βιβλία του εντάχθηκαν στους καταλόγους κορυφαίων βιβλιοθηκών του κόσμου (Cambridge University Library, Harvard Library, Yale University Library, University of Zurich, University of Oxford, Bibliotheque National de France, Library of Congress (USA) κλπ)

Είναι Μέλος Συμβουλίων Σύνταξης σημαντικών εκδοτικών οίκων και επιστημονικών περιοδικών του εξωτερικού.

Μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη συνέγραψαν το δοκίμιο «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας» που εκδόθηκε από τον  Gutenberg (2018) και το οποίο και μεταφράζεται από ομάδα ελληνιστών του πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Από το 1976 δημοσίευσε πέντε ποιητικές συλλογές. Μια εξ αυτών – τα «Νευρασθενικά Τοπία» – επέλεξε για έκδοση και οπτικοακουστική παρουσίαση ο Μάνος Χατζιδάκις στο διεθνές φεστιβάλ «Μουσικός Αύγουστος» (Ηράκλειο, 1981).

Την ίδια περίοδο ο Μάνος Χατζιδάκις του ανέθεσε τη ραδιοφωνική μεταφορά του μυθιστορήματος «Το Κιβώτιο», του Άρη Αλεξάνδρου, στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, σε μουσική Γιώργου Κουρουπού.

Λίγους μήνες αργότερα ο Ιάκωβος Καμπανέλλης του ανέθεσε μια σειρά εκπομπών σκέψης και προβληματισμού στο Β´ Πρόγραμμα της ΕΡΤ (Μεγεθύνσεις).

Έχει μεταφράσει στα ελληνικά ποίηση του William Faulkner, Octavio Paz και Robert Kroetsch.

Ποίησή του έχει μεταφραστεί γαλλικά, ιταλικά και αγγλικά.

Δοκίμια και κριτικά του κείμενα για ποιητές, πεζογραφία και ποίηση δημοσίευσαν εφημερίδες (Αυγή, Καθημερινή, το Βήμα) και λογοτεχνικά περιοδικά (Τομές, Διαβάζω, Γράμματα & Τέχνες, Σχεδία, Πλανόδιον, το Δέντρο, Πόρφυρας κλπ).

Το 2018 εκπροσώπησε ως συγγραφέας την Κύπρο στην «European Literature Night», στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Το έργο
Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το «Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Προπώληση :https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromichali/to-kivotio/


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Φώτης Μακρής

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικό : 10 ευρώ
Φοιτητικό, Άνεργοι, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών : 8 ευρώ
Ατέλειες : 5 ευρώ

Προπώληση VIVA.GR :https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromichali/to-kivotio/

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75 λεπτά ( χωρίς διάλειμμα )
ΗΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ: Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 21:00