«Ο Δήμιος του Φθόνου», μια θεατρική / ψυχαναλυτική εμπειρία

Το νέο βιβλίο “Ο Δήμιος του Φθόνου” του ψυχαναλυτή Σταύρου Χαραλαμπίδη ζωντανεύει επί σκηνής και επιχειρεί να φωτίσει το ερώτημα: Γιατί φθονούμε τόσο αυτό που θαυμάζουμε;

Τέσσερις ασθενείς, με 4 διαφορετικές αλλά και συμπληρωματικές ιστορίες, μας ταξιδεύουν στο άβατο του ψυχισμού, εκεί όπου ο θαυμασμός μπλέκεται με το μίσος ή και την ανάγκη καταστροφής του αντικειμένου. Τέσσερις ανθρώπινες συναντήσεις και μια φαντασίωση. Τέσσερις περιπτώσεις ασθενών και ένας ψυχαναλυτής βρίσκονται, πλησιάζονται και χάνονται μέσα στον λαβύρινθο του θεραπευτικού δωματίου. Το ψυχαναλυτικά φαντασιακό παντρεύεται με τη σκηνοθετική μαεστρία και δραματουργική επεξεργασία του αυστριακού σκηνοθέτη Martin Scharnhorst. Το τελικό συν-δημιούργημα αποδίδεται από μια ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων  ηθοποιών στην φιλόξενη στέγη του στούντιο Μαυρομιχάλη.

Μετά το πέρας κάθε θεατρικής παράστασης ακολουθεί σχολιασμός από ψυχαναλυτές,  ψυχαναλυτικούς ψυχοθεραπευτές, ομαδικούς θεραπευτές του Ινστιτούτου Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας καθώς και άλλων φορέων για μια ώρα σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Το βιβλίο “Ο Δήμιος τιου Φθόνου” αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα να γραφτεί ένα βιβλίο υπό το πρίσμα της σχεσιακής ψυχανάλυσης και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό εγχειρίδιο διδαχής της σχεσιακής ψυχανάλυσης από ψυχαναλυτικά ινστιτούτα, πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και ψυχοθεραπευτικούς οργανισμούς που εκπαιδεύουν στην ομαδική ανάλυση και στα ομαδικά δυναμικά.

Ο συγγραφέας, με το παρόν βιβλίο αποκρυσταλλώνει τον τρόπο που σκέφτεται ως κλινικός θεραπευτής για το άτομο, τη δυάδα, την τριάδα, την οικογένεια, την ομάδα, τη μεγάλη ομάδα, την κοινωνία, τις διεθνικές σχέσεις και τις σχέσεις μεταξύ οργανισμών. Αποτελεί απάντηση σε ένα από τα βιβλία που έχει καθορίσει την κλινική του πράξη και θεωρητική του οπτική, τον Δήμιο του Έρωτα του Irvin Yalom. Παραθέτονται περιπτώσεις συναφείς με αυτές που παρουσιάζονται στο βιβλίο του Yalom και περιγράφονται περιπτώσεις όπου η επένδυση προς το αντικείμενο σχετίζεται με θαυμασμό και ταυτόχρονα μίσος ή/και ανάγκη καταστροφής του αντικειμένου· δηλαδή, περιπτώσεις όπου το προεξάρχον συναίσθημα ήταν ο φθόνος.

 

 

 

 

 

 

 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία/δραματουργική επεξεργασία: Martin Scharnhorst

Επιμέλεια κειμένου: Γιάννα Τσώκου

Σκηνικά/ κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη

Ηχοληψία: Γιώργος Δανόπουλος

Φωτογραφίες: Δανάη Νικολοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμού: Αντώνης Καρανδεινός

Βοηθός σκηνοθέτη Α: Στέφανη Ιωάννου

Βοηθός σκηνοθέτη Β: Κώστας Γεραντώνης

Σχεδιασμός αφίσας/εισιτηρίων: Κυριακή Χατζησάββα

Παραγωγή: Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Ειρήνη Αμπουμόγλι, Μαριλένα Καβάζη, Φανή Λύκου, Στράτος Σωπύλης, Πάνος Τσαλιγόπουλος

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικό : 18 ευρώ

Άνεργοι, Σύλλογοι, άνω των 65 ετών : 10 ευρώ

Προπώληση :https://www.more.com/theater/o-dimios-tou-fthonou/

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά ( χωρίς διάλειμμα )
ΗΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00